Bibliotheekmens, kunsthistoricus en "internetfreak" schrijft over onderwerpen die haar dagelijks bezighouden zoals ict & (wetenschappelijke) bibliotheken kennismanagement en webontwikkelingen.

Thursday, March 24, 2005

Vernieuwde zoekmachine Ixquick daagt Google uit

Op NU.nl het volgende bericht:

Zoekmachine Ixquick is vernieuwd en wil de uitdaging aangaan met Google, dit meldt het bedrijf donderdag in een persbericht. Ixquick combineert tien lokale en internationale zoekmachines bij elke zoekopdracht. Volgens de makers levert dit een groter bereik met meer relevante resultaten voor de gebruiker.

Meteen even proberen en …… wat zal ik zeggen…… de vormgeving is erg blauw maar dat went snel. Handig is het aan/uit kunnen zetten van die zoekmachines die je wel/niet wilt gebruiken. Een link is een pop-up, ook handig dat je niet elke keer met back (of z) terug hoeft, 10x klikken geeft wel veel vensters open (ow wat is Opera toch handig!) Ook handig is dat er termen worden gegeven die verwant zijn aan jouw zoekopdracht. Van het weekend nog maar even verder proberen.

Know How Seminar deel 3: het proces centraal

Op donderdag 17 maart bezocht ik het derde deel van het symposium drieluik Know How. Deze keer stond het proces centraal. In een goedgevuld ochtendprogramma werd gesproken over data-, informatie- en kennismagement. ’s Middags was het tijd om kennis te delen in workshops met verschillende invalshoeken.

Marianne Herbert opende ook dit keer (net als bij deel 2 waar de middelen centraal stonden) het seminar door de gemaakte Know How Treasure Map te doorlopen. Van de Baai van Beloften, via de Valei van Collegialiteit begaf het gezelschap zich naar de Poel van Processen. Van de stad Willen, via de stad Kunnen naar het beloofde land en de stad Moeten. En voor hen die niet mee willen bestaat er Cape Escape. Een ontzettend leuke kaart waarbij direct duidelijk wordt wat de bedoeling is.
De sfeer zat er meteen goed in!

De volgende spreker was Rien van Adrighem (adviseur kennismanagement), die sprak over Intelligente businessprocessen. Waarna Ruud Böhmer (Unilever) sprak over Kennisintensieve organisaties. Wat is blijven hangen van deze presentaties is dat er maximaal 30 meter tussen personen mag zitten willen deze nog “zuiver” met elkaar communiceren, dus zonder liegen, onjuiste informatie geven en gewoon niet aanwezig willen zijn voor de ander. Het met elkaar op een campus zitten heeft dus voordelen ten opzichte van een decentrale opzet van schoolgebouwen door het hele land.
Ook interessant om te horen is dat er bij Unilever een Knowlegde Management Group bestaat die zich bezighoudt met kennismanagementoplossingen gericht op het realiseren van kritische bedrijfsdoelen, duurzame oplossingen, innovatie, advies, ondersteuning en training. Daarnaast adviseren/helpen zij bij het inrichten van Communities of Practices.

Na de twee lezingen was het tijd om met alle aanwezigen het Borgingsspel te spelen (gemaakt door Resense) - een interactief spel waarbij alle deelnemers opdracht krijgen een organisatie te vormen op basis van uitgedeelde kenniscomponenten.
Wat we na het door elkaar heen rennen hadden moeten leren is duidelijk:

  • voor een goede borging zijn heldere afspraken nodig
  • aansluiting bij het dagelijkse werk
  • kennis levert iets tastbaars op
  • geen goede borging levert een slechtere concurrentiepositie op

Al snel werd duidelijk dat “mannen in pak” vals spelen en veel punten verdienen op slinkse manieren. Hier was voor mij geen winst te behalen - maar evengoed wel leuk om te doen.

Lekker lunchen en op naar de workshops. Mijn keuze was gevallen op Proces van Kennisbeheer van Be Value en het Organiseren van de Kenniskringloop door Cibit. Toch jammer dat ik hier weinig nieuws heb gehoord.

Aan het einde van de middag was er nog een lezing van Boyd Hendriks. Het was goed dat ik ben gebleven, wat kan deze man inspirerend en grappig voordragen. Het gemis van nieuwe kennis van het begin van de middag was in een klap vergeten.

Of zoals Mediaplaza Boyd Hendriks aankondigde op de website:
Deze lezing gaat eerder over een avontuur, of een zoektocht zoals u wilt, dan over een theoretisch procesmodel dat de waarheid voorhoudt. Het is samengesteld vanuit de overtuiging dat managers die passie ruimte geven in de ontwikkeling van hun kennisintensieveprocessen en daarmee in hun organisatie, tot grote successen komen. Als ik één conclusie bij aanvang weg wil geven is het deze, "passie is managebaar", je kunt het introduceren en exploiteren, zoals kennismanagement managebaar is. Bovendien is een geslaagde introductie van passie voor kennis in iedere organisatie meer dan de moeite waard. Maar het is niet eenvoudig. In mijn bijdrage van deze middag zal ik invalshoeken en best practices behandelen, en wordt veldwerk gepresenteerd dat ik voor het aspect van passie in informatiemanagement verricht heb. Als passie voor kennisprocessen op de agenda van uw organisatie komt en u heeft een beeld wat er bij de uitrol komt kijken, dan is mijn opzet geslaagd. Het is hersengymnastiek voor strategische denkers en gereedschap voor de pragmaticus.

Twee van de drie seminaronderdelen ben ik aanwezig geweest en ik heb weer leuke, nieuwe dingen gehoord en mensen ontmoet. Ik vind het jammer dat ik de eerste van de drie gemist heb maar op de website van mediaplaza zijn alle handouts en presentaties in film te vinden.

Mediaplaza

Monday, March 14, 2005

New York Public Library Digital Image Gallery

Sybilla wijst in haar weblog op een bijzonder initiatief van de New York Public Library. Zij hebben namelijk sinds kort een Digital Image Gallery geopend waardoor meer dan 275.000 beelden uit verschillende collecties toegankelijk zijn geworden voor het publiek. Je kunt zoeken binnen onderwerpen als kunst & architectuur, steden & gebouwen en geschiedenis & geografie. Per beeld is een uitgebreide beschrijving beschikbaar waarbij de (metadata)termen aanklikbaar zijn om zoekvragen te verfijnen. De gebruiker wordt daarnaast nog geholpen door de namen- en trefwoordenlijst die beschikbaar is.

Erg leuk! Vooral de beelden met de titel Een Nederlandtse hof of Tuÿn, en bloemperck opgenomen in Het Vermakelyck landtleven, begrepen in drie deelen. I. Den nederlandtschen nederlandtschen hovenier [by J. van der Groen]. II. Den verstandigen hovenier, door P. Nyland. III. Den ervaren huys-houder. Den naerstigen byenhouder, door P. Nyland. De verstandige kock .... (published [1683?]) Of het beeld van een Nederlandse vrouw in klederdracht.

Een link om te bewaren dus!

Thursday, March 10, 2005

leesvoer!

Gister las ik Informatie Professional de aankondiging van een vrij nieuw boek met als titel: Weblogs and Libraries (Laurel Clyde, 2004). En ik ben heel blij met dit boek want eindelijk heb dan de ondersteuning die ik wel kan gebruiken als ik collega’s uitleg dat op weblogs ontzettend interessante dingen worden geschreven. Waarom ondersteuning? Omdat collega’s mij glazig aankijken als ik het over weblogs en RSS-feeds heb. Het hebben van een weblog heeft zeker een positieve invloed op het volgen van de laatste ontwikkelingen binnen dit gebied. Soms verbaas ik me er toch over hoe weinig collega’s weet hebben van de blogwereld. Daarom stuur ik soms een url door, gewoon om even aandacht te vragen voor het fenomeen - uiteraard altijd met een entry die interessant is voor de bewuste collega.

Ik was daarom ook aangenaam verrast toen een collega van de week het volgende boek onder mijn aandacht bracht: Internetresearch van Arjan Dasselaar (2004). Hierin wordt geschreven over RSS-feeds en het gebruik hiervan als je op zoek bent naar informatie. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op zoekgebied is dit zeker een aanrader - volgens de collega dan.

Beide boeken zijn inmiddels aangevraagd zodat ik mijn eigen mening kan vormen. Ik wacht nu met smart op de e-mail die mij zegt dat ik de boeken af mag halen bij de uitleenbalie.

Monday, March 07, 2005

Wie heeft de beste website van Nederland?

In het tijdschrift IK (Intellectueel Kapitaal nr. 1 - 2005) las ik een korte aankondiging van de verkiezing voor de beste Nederlandse website van het jaar 2005.
Het gaat om het volgende. MarketShare organiseert de WebOlympics 2005. De verkiezing van de beste website van Nederland!

Het doel van deze wedstrijd is het zichtbaar te maken dat websites op basis van een Content Management Systeem (CMS) zeer consistent, gestructureerd, eenvoudig en beheersbaar zijn, zonder aan creatieve mogelijkheden in te boeten.

Als de website is gemaakt met een cms dan kan deze meedoen. Het aanmelden van de website kan tot en met 15 maart. De sites die zijn aangemeld worden beoordeeld door een publieksjury en een vakjury. De publieksjury kan vanaf 1 maart via de website een stem uitbrengen. Uit de tien meest gekozen websites (door de publieksjury) wordt door de vakjury een winnaar gekozen. Er zijn drie prijscategorieën:

1. Beste design
2. Beste content
3. Beste structuur

De winnaar van de WebOlympic Award 2005 is diegene met de website die op alledrie de onderdelen wint.

Stemmen kan van 1 maart tot en met 20 april (17.00 uur). De uitreiking van de Award zal op 20 april op de TINE beurs plaatsvinden om 19.00 uur.

Meer info: www.webolympics.nl