Bibliotheekmens, kunsthistoricus en "internetfreak" schrijft over onderwerpen die haar dagelijks bezighouden zoals ict & (wetenschappelijke) bibliotheken kennismanagement en webontwikkelingen.

Wednesday, June 08, 2005

Nemen weblogs tijdschriften over?

Een creatieve collega wees mij op het volgende:

Als alle webloggers in bibliotheken, nu over van alles en nog wat schrijven (wel serieus natuurlijk), hoe lang duurt het dan voordat tijdschriften als Informatie Professional ten onder gaan?

Hij heeft hier een goed punt. Weblogs bestaan uit korte artikelen, soms een opinierend stuk of een langer verslag, soms kritisch, soms beschrijvend, soms een aankondiging of een evaluatie van een symposium. Al met al de dingen die ook in IP te lezen zijn. Als trouwe lezers door middel van RSS-feeds langs al die weblogs gaan zijn zij in een korte periode meer dan op de hoogte. Een weblog kan uiteraard actueler zijn dan een tijdschrift dat gedrukt moet worden en daardoor automatisch een achterstand oploopt.

Interessante gedachte. Het voordeel voor IP is dat die bibliotheekmensen die IP lezen vast van nature heel erg van papier houden en de verschillende afleveringen willen bewaren voor later. Zij zullen dus nooit een tijdschrift op geven en zo zal IP gered worden van de ondergang.