Bibliotheekmens, kunsthistoricus en "internetfreak" schrijft over onderwerpen die haar dagelijks bezighouden zoals ict & (wetenschappelijke) bibliotheken kennismanagement en webontwikkelingen.

Friday, February 18, 2005

kaarten & atlassen

Sinds een paar dagen is de beelddatabank van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam toegankelijk. In deze beelddatabank bevinden zich kaarten en atlassen uit de collectie van de UB/UvA.

De beelddatabank bevat beelden en beschrijvingen van belangrijke en opmerkelijke cartografische documenten en eveneens de (sinds 1880) ondergebrachte Bibliotheek en Kaartenverzameling van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Hoewel de collectie rijk is aan moderne kaarten, zijn op een aantal uitzonderingen na alleen (geselecteerde) oude kaarten opgenomen, merendeels van vóór 1900.

Onder de knop 10 x 10 voor u geselecteerd zijn bijzondere/mooie/aparte kaarten opgenomen in verschillende rubrieken zoals wereldkaarten, lokale kaarten van Nederland of Nederlandse steden. Klikken op een van de stadkaarten levert een kleine afbeelding op die uiteraard te vergroten en uit te zoomen is. Ook is de omschrijving van de kaart te lezen.

Het zoekscherm is best uitgebreid. Er bestaat de mogelijkheid om op 3 termen te zoeken in verschillende of alle velden. Daarnaast kun je de zoekvraag inperken door alleen te zoeken naar een bepaald soort kaart, een bepaalde techniek of een specifieke drager.

Ik kan me hier wel een avondje vermaken en zal dat ook zeker doen!