Bibliotheekmens, kunsthistoricus en "internetfreak" schrijft over onderwerpen die haar dagelijks bezighouden zoals ict & (wetenschappelijke) bibliotheken kennismanagement en webontwikkelingen.

Tuesday, December 14, 2004

Google zet grote bibliotheken op het net

Vandaag was op NU.nl het volgende bericht te lezen:

Uitgegeven: 14 december 2004 09:03

NEW YORK - Internetzoekmachine Google gaat de bestanden van enkele grote bibliotheken opnemen. Daarmee komt die informatie via het zoekprogramma op internet vrij beschikbaar. Volgens The New York Times van dinsdag maakt Google daartoe een dezer dagen een overeenkomst bekend met Amerikaanse en Britse onderzoeksinstituten.

Volgens The New York Times doen onder meer Oxford, Harvard, Michigan, Stanford en de New York Public Library mee. Onder de overeenkomst zouden zo'n vijftien miljoen boeken en andere documenten vallen. Google wilde niet zeggen hoe het bedrijf een en ander technisch gaat aanpakken of hoeveel geld ermee is gemoeid. Bibliotheekdeskundigen denken dat het hele project weleens tien jaar in beslag kan gaan nemen.

Directeur Michael Keller van de Stanford University zei in de krant: "Binnen twee decennia is het merendeel van alle kennis ter wereld gedigitaliseerd en beschikbaar, hopelijk gratis via het internet, net zoals je nu gratis boeken in de bibliotheek kunt lezen."


Hopelijk gratis via internet.... betekent dat dan niet gewoon het einde van de bibliotheken? Als boeken via internet te lezen zijn dan heb je geen bibliotheken meer nodig om die boeken toegankelijk te maken of valt het allemaal wel mee, blijven er altijd wel liefhebbers bestaan die graag een boek lenen en het mee naar huis willen nemen om het op de bank te lezen.....